Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Letní čas !

Každé jaro a každý podzim se vždy znovu a znovu rozčiluji, když přetáčím o hodinu dopředu nebo dozadu všechny možné i nemožné hodiny, hodinky, budíky v domě, v autě, na ruce a nevím kde ještě.

 V některých případech musím vždy znovu studovat technické návody, protože za půl roku to zase zapomenu. A přiznávám, že v případě našeho přenosného telefonu pro pevnou linku jsem na to dodnes nepřišel. Tak jej zkrátka neměním. Jeden půl rok v roce tedy tyto hodiny ukazují dobře, ale potíž je v tom, že nikdy nevím, který to ten půlrok je. Výsledek – ukazatel času na tomto
aparátu jednoduše ignoruji. Každý rok si při těchto procedurách říkám – proč, proč se jenom ti poslanci v Evropském parlamentu nedomluví a nezruší už konečně letní čas? Obzvláště, když podle různých studií když podle různých studií změna času ze zimního na letní a naopak nepřináší téměř žádné energetické úspory, což byl kdysi hlavní záměr tohoto opatření. K čemu je to tedy dobré?
Znám ve svém okolí citlivé jedince, kteří se adaptují na posun času i několik týdnů – nemohou spát, trpí bolestmi hlavy, nedokáží se soustředit, cítí se unaveni. Proč se tedy musí zbytečně trápit? Vždyť se to dá změnit. Je přece normální, že člověk přehodnotí své postoje a jednání, když přijde na to, že nejsou správné. Proč to nemůže udělat sjednocená Evropa? Chápu, že by asi způsobilo velké zmatky, kdyby v sousedních evropských státech ukazovaly hodiny rozdílný čas. Právě proto je nutné, aby se zrušení letního času uskutečnilo v celé Evropě najednou. Apeluji proto na české europoslance i na celý Evropský parlament – spojte své síly a zasaďte se o to, abychom měli celý rok jednotný čas. Abychom nemuseli přetáčet hodiny, trpět poruchami spánku, bolestmi hlavy a cítit se unaveni. A tu poměrně zanedbatelnou položku elektrické energie, kterou údajně posouváním času ušetříme, zkusme ušetřit jinak, nebo ji i oželíme. Zrušení té otravné, zbytečné a pitomé činnosti za to stojí. To by bylo, panečku, potvrzení, že sjednocená Evropa je tu pro nás a ne „pro kočku“ (snad se na mne náš kocour nebude zlobit).
Europoslanci, zrušte letní čas!
Petr Rybář

Autor: Petr Rybář | pondělí 19.5.2014 19:06 | karma článku: 19,41 | přečteno: 543x
  • Další články autora

Petr Rybář

V Senátu chci být solidární se slabšími

Jsem členem strany, v jejímž programu vždy byla na předním místě solidarita, pomoc slabším či ohroženým skupinám lidí. Jde nejen o děti a seniory, ale i o mladé začínající rodiny, čerstvé absolventy škol, nebo lidi, kteří před důchodovým věkem ztratili práci.

7.10.2014 v 9:16 | Karma: 0 | Přečteno: 307x | Diskuse| Ostatní

Petr Rybář

Privatizační amok

Jak možní víte, má Plzeň do konce roku 2015 odkoupit akciovou společnost Vodárna Plzeň od francouzské skupiny Veolia za předběžnou cenu 711 mil. Kč. S tím souhlasím, protože přechod do vlastnictví města je nezbytný kvůli čerpání dotací EU. Ovšem jiná je, že k prodeji vodárny francouzské firmě v roce 1996 vůbec nemělo dojít. Existují podniky, které vykonávají tzv. veřejnou službu, a ty podle mě nemají být v soukromých rukou, protože majitel má samozřejmě zájem hlavně o zisk. Takové podniky, jako je např. vodárna, teplárna, městská hromadná doprava, skládky a spalovny odpadu, hřbitovy, teplárna apod. potřebují vlastníka, který bude mít na mysli hlavně veřejný zájem, dobré plnění veřejné služby ne za nejvyšší, ale za přijatelnou cenu. A takovým vlastníkem je město.

6.10.2014 v 8:30 | Karma: 8,76 | Přečteno: 370x | Diskuse| Ostatní

Petr Rybář

Jak chci v Senátu pomáhat Plzni

I město Plzeň potřebuje pomáhat - např. v dalším rozvoji dopravní sítě. Nedávno se otevřela část západního městského okruhu Domažlická – Křimická, která zlepší spojení Borských polí při příjezdu do Plzně od Chebu. Je to prospěšné, ale centrum se tak zbaví jen zlomku tranzitní dopravy. Kamiony mířící ze severu na západ tak i nadále jezdí z velké části centrem a zvyšují podíl oxidů dusíku v ovzduší. Obchvat tedy začne zásadně plnit svoji roli až po dostavbě druhé části, která propojí Křimice s Košutkou (Severní předměstí). Naprosto nezbytný bude po dobudování spalovny odpadu v Chotíkově, aby se odpady nepřepravovaly přes centrum města.

30.9.2014 v 8:43 | Karma: 5,45 | Přečteno: 291x | Diskuse| Ostatní

Petr Rybář

Referendum - Čím chci v Senátu začít

Často se ptám, jak mohou občané v období mezi volbami prosazovat svůj názor na určitý aktuální problém. Mohou vyjít do ulic a demonstrovat, v krajním případě použít i násilí. O takové řešení však asi nikdo nestojí.

22.9.2014 v 17:02 | Karma: 8,46 | Přečteno: 266x | Diskuse| Ostatní

Petr Rybář

Proč kandiduji do Senátu

O kandidaturu do Senátu PČR se za volební obvod Plzeň uchází osm politiků a já jsem mezi nimi. Přátelé se mě ptají, zda to mám zapotřebí?

20.9.2014 v 17:02 | Karma: 0 | Přečteno: 383x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 495x
Ekonom a politik.

Seznam rubrik