Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soudy, nenuťte dětem střídavou péči!

Ústavní soud nedávno vydal rozhodnutí ohledně střídavé péče o dítě po rozvodu. I když rodiče bydlí daleko od sebe, může být podle soudu dítě svěřeno do jejich střídavé péče. Aby jeden týden žilo v jednom městě, v jedné škole, v jedné rodině, a další týden zase úplně jinde. A to doufám, že jednou z podmínek rozhodnutí je, že oba rodiče jsou schopni se o něj dobře starat.

Podle mne takto pojatá střídavá péče nemusí být pro dítě prospěšná. Skutečně je nejlepším, když žije jeden týden v jednom bytě a druhý v jiném? Navíc si musí v novém prostředí zvykat i na nové partnery svých rodičů, případně i na jejich děti. To všechno dohromady může být velmi těžké pro všechny zúčastněné a být pro dítě zdrojem různých traumat na celý život. Výchovné metody rozvedených rodičů a jejich nových partnerů se také pravděpodobně budou lišit. Všichni víme, jak těžké je shodnout se na výchovných postupech i v případě rodičů žijících v poměrně harmonickém vztahu. Dítě může začít rozdílných výchovných metod rozvedených rodičů zneužívat a určitým způsobem je vydírat.

Co je to za rodiče, kteří se nedokážou v zájmu svého dítěte domluvit na tom, co je pro dítě prospěšnější? Proč o tom má rozhodovat soud, tedy cizí lidé? Mají tedy rodiče svého potomka vůbec rádi? Bránění styku s dítětem bývá většinou trestáním bývalého partnera nebo partnerky. V mnoha případech se to týká mužů, kteří se před rozvodem příliš o své dítě nestarali a často se i ke své manželce chovali všelijak. Když si našla nového partnera a chce i s děckem odejít, manžel najednou začne jevit o dítě velký zájem. To je tzv. pomsta ješitného muže. Stejně to ale může být i tzv. pomsta zhrzené milenky – odešel jsi, to máš za to. V obou případech jim vůbec nedojde, že trestají toho nejslabšího, nejzranitelnějšího.

Ideální by samozřejmě bylo, kdyby manželé dokázali udržet funkční rodinu pohromadě. Mám ale dojem, že se o to řada manželských párů ani moc nesnaží. Když už se však rozvedou, měli by se snažit rozumně domluvit a usilovat o to, aby jejich rozchod dítěti co nejméně ublížil. A o to by měly všemi způsoby usilovat soudy. Nerozhodovat o střídavé péči, ale třeba i tvrdě nutit rozcházející se partnery k rozumné dohodě.

Připomínám biblický příběh o dvou matkách, které se hádaly o dítě. Každá z nich tvrdila, že je její. Moudrý král Šalamoun soudce rozkázal, aby dítě rozpůlili a každé matce dali polovinu. Když se pak jedna své půlky vzdala, aby dítě zachránila před smrtí, rozhodl, že dítě je její, protože ta ho skutečně milovala a byla tedy jeho matkou. Rozhodla dle zájmu dítěte. K takovému rozhodnutí by měl soud vést rozváděné partnery, když ho nejsou schopni nalézt sami.

Autor: Petr Rybář | středa 6.8.2014 9:02 | karma článku: 16,03 | přečteno: 683x
  • Další články autora

Petr Rybář

V Senátu chci být solidární se slabšími

Jsem členem strany, v jejímž programu vždy byla na předním místě solidarita, pomoc slabším či ohroženým skupinám lidí. Jde nejen o děti a seniory, ale i o mladé začínající rodiny, čerstvé absolventy škol, nebo lidi, kteří před důchodovým věkem ztratili práci.

7.10.2014 v 9:16 | Karma: 0 | Přečteno: 307x | Diskuse| Ostatní

Petr Rybář

Privatizační amok

Jak možní víte, má Plzeň do konce roku 2015 odkoupit akciovou společnost Vodárna Plzeň od francouzské skupiny Veolia za předběžnou cenu 711 mil. Kč. S tím souhlasím, protože přechod do vlastnictví města je nezbytný kvůli čerpání dotací EU. Ovšem jiná je, že k prodeji vodárny francouzské firmě v roce 1996 vůbec nemělo dojít. Existují podniky, které vykonávají tzv. veřejnou službu, a ty podle mě nemají být v soukromých rukou, protože majitel má samozřejmě zájem hlavně o zisk. Takové podniky, jako je např. vodárna, teplárna, městská hromadná doprava, skládky a spalovny odpadu, hřbitovy, teplárna apod. potřebují vlastníka, který bude mít na mysli hlavně veřejný zájem, dobré plnění veřejné služby ne za nejvyšší, ale za přijatelnou cenu. A takovým vlastníkem je město.

6.10.2014 v 8:30 | Karma: 8,76 | Přečteno: 370x | Diskuse| Ostatní

Petr Rybář

Jak chci v Senátu pomáhat Plzni

I město Plzeň potřebuje pomáhat - např. v dalším rozvoji dopravní sítě. Nedávno se otevřela část západního městského okruhu Domažlická – Křimická, která zlepší spojení Borských polí při příjezdu do Plzně od Chebu. Je to prospěšné, ale centrum se tak zbaví jen zlomku tranzitní dopravy. Kamiony mířící ze severu na západ tak i nadále jezdí z velké části centrem a zvyšují podíl oxidů dusíku v ovzduší. Obchvat tedy začne zásadně plnit svoji roli až po dostavbě druhé části, která propojí Křimice s Košutkou (Severní předměstí). Naprosto nezbytný bude po dobudování spalovny odpadu v Chotíkově, aby se odpady nepřepravovaly přes centrum města.

30.9.2014 v 8:43 | Karma: 5,45 | Přečteno: 291x | Diskuse| Ostatní

Petr Rybář

Referendum - Čím chci v Senátu začít

Často se ptám, jak mohou občané v období mezi volbami prosazovat svůj názor na určitý aktuální problém. Mohou vyjít do ulic a demonstrovat, v krajním případě použít i násilí. O takové řešení však asi nikdo nestojí.

22.9.2014 v 17:02 | Karma: 8,46 | Přečteno: 266x | Diskuse| Ostatní

Petr Rybář

Proč kandiduji do Senátu

O kandidaturu do Senátu PČR se za volební obvod Plzeň uchází osm politiků a já jsem mezi nimi. Přátelé se mě ptají, zda to mám zapotřebí?

20.9.2014 v 17:02 | Karma: 0 | Přečteno: 383x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 495x
Ekonom a politik.

Seznam rubrik